fbpx

Το Real estate μετά την πανδημία

Το Real estate μετά την πανδημία | Μεσιτικό Γραφείο CityValue Real Estate, Κολωνάκι Αθήνα

Το Real estate μετά την πανδημία

Η έξαρση του κορωνοϊού επηρεάζει, όλο το φάσμα της Ελληνικής οικονομίας, χωρίς ν’ αποτελεί εξαίρεση η αγορά ακινήτων. Από τα μέσα του 2019 και κυρίως το φθινόπωρο φαινόταν ότι η κρίση του ελληνικού real estate είχε ξεπεραστεί και ότι σταδιακά θα ακολουθούσε μία καλύτερη περίοδος για την ελληνική αγορά ακινήτων. Ύστερα από μια καλή διετία, με διόρθωση τιμών σε πολλές περιοχές και προοπτικές περαιτέρω αύξησης λόγω τουριστικής ανάπτυξης, σταθεροποίησης τραπεζικού συστήματος, μέτρων στήριξης οικοδομικής δραστηριότητας, μεγάλων επενδύσεων -όπως αυτή του Ελληνικού- η ανοδική τάση «παγώνει». Πάμε να δούμε ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την αγορά και πώς.

 

Golden Visa και η εξάρτηση από την Κίνα

Μένει να φανεί αν το πλήγμα της έξαρσης του κορωνοϊού στην οικοδομή – real estate θα καταγραφεί λίαν συντόμως, καθώς η καλή περίοδός των προηγούμενων μηνών ήταν αποτέλεσμα τς ζήτησης από ξένους αγοραστές. Άλλωστε, από τον φετινό Ιανουάριο έχει ήδη καταγραφεί μια σημαντική κάμψη στις αγορές ελληνικών ακινήτων από Κινέζους, λόγω του ιού.  Οι Κινέζοι (περίπου στο 70%) αποτελούσαν μέχρι πρότινος για την Ελλάδα την κύρια κατηγορία  ξένων επενδυτών, λόγω της golden visa. Το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα» από την έναρξη ισχύος του, έχει εισρεύσει κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ.

 

Οικονομικό περιβάλλον

Δεδομένης της υψηλής εξάρτησης της αγοράς ακινήτων από τον τουρισμό και από άλλους επιμέρους κλάδους της οικονομίας, αναμένεται ότι κατά τους πρώτους μήνες του 2020 οι τιμές των ακινήτων θα παραμείνουν στάσιμες ή και σε ορισμένες περιπτώσεις θα δεχθούν πιέσεις, το μέγεθος των οποίων θα εξαρτηθεί κυρίως από τη διάρκεια των τρεχουσών ειδικών συνθηκών.

Εδώ και λίγους μήνες είχε παρατηρηθεί σε κάποιες περιοχές των μεγάλων πόλεων να ανεγείρονται ξανά νέες οικοδομές, προϊόντα που απευθύνονται κυρίως σε ξένους επενδυτές, αλλά και στους πιο εύπορους Έλληνες επενδυτές. Το προηγούμενο καλό διάστημα είχε ενισχύσει την ρευστότητα στους επαγγελματίες του κλάδου και αυτό αναμένεται να λειτουργήσει ευεργετικά στην συγκράτηση των τιμών.

 

Παράγοντας airbnb

Πιθανό είναι να δούμε να πέφτουν οι τιμές των ενοικίων, αλλά και της αγοράς των παλαιών ακινήτων, εφόσον αργήσει να επανέλθει η οικονομία σε φυσιολογικά πλαίσια και δεν υπάρξουν ικανοποιητικά οικονομικά μέτρα στήριξης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας Inside Airbnb, τον Οκτώβριο του 2019, υπήρχαν στην περιοχή της Αθήνας 11.214 διαθέσιμα, προς βραχυχρόνια μίσθωση, διαμερίσματα.

Σήμερα, τοποθετούνται σε 9.000, έχοντας μέσα σε μερικούς μήνες υποχωρήσει κατά περισσότερο από 2.000. H μεταβολή αποδίδεται συνδυαστικά στην καθίζηση της ζήτησης λόγω της πανδημίας και τη σημαντική, προ κορονoϊού, λόγω υπερπροσφοράς, συρρίκνωσης των αποδόσεων του Airbnb. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος που ίσως να επηρεάσει την αγορά ενοικίασης ακινήτων. ίσως και όχι, αν τουρισμός δείξει σημάδια ανάκαμψης σύντομα.

Εξάλλου, αρκετά από τα airbnb καταλύματα που στράφηκαν στην μακροχρόνια μίσθωσης, έχουν το μειονέκτημα οτι διατίθενται α) για μικρο χρονικό διάστημα (συνήθως 3-12 μήνες) και β) είναι επιπλωμένα και ουσιαστικά απευθείνονται σε περιορισμένο κοινό.

 

Lockdown στις επαγγελματικές μισθώσεις

Το λιανικό εμπόριο βιώνει, λόγω της εφαρμογής των αυστηρών μέτρων καταστολής του ιού, ήδη έντονες επιπτώσεις. Κάποιες επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν, άλλες λόγω του μειωμένου τζίρου και του lockdown θα βρουν υποχρεώσεις μπροστά τους που ένας θεός ξέρει πως θα καλύψουν. Η Λογική εξέλιξη των πραγμάτων, θέλει κάποια εμπορικά ακίνητα κυρίως σε γειτονιές να αδειάσουν με επακόλουθο τον επαναπροσδιορισμό (πτωτική τάση) των νέων μισθωμάτων, και άρα την πτώση της εμπορικής αξίας ορισμένων ακινήτων.

 

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube

 

Η εκτίμηση μας

Η δική μας εκτίμηση, σε αυτή την κατάσταση, είναι βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξη και μεσομακροπρόθεσμα αισιόδοξη. Το ενδιαφέρον από το εξωτερικό είναι υπαρκτό, ιδιαίτερα από την Κίνα, όμως αυτή την περίοδο είναι σε ύφεση καθώς υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες και άσχημη ψυχολογία. Συμβόλαια που ήταν εν εξελίξει έχουν παγώσει, οι ενδιαφερόμενοι αδυνατούν να κάνουν πληρεξούσια στα προξενεία και το ενδιαφέρον είναι περισσότερο ερευνητικό παρά ουσιαστικό.Όλα επηρεάζονται από το πως θα διαμορφωθεί-νεται η δυναμική εσωτερική και εξωτερική κατάσταση της κρίσης. Μην ξεχνάμε ότι ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και πως οι συνθήκες αβεβαιότητας επηρεάζουν αρνητικά τις επενδύσεις.

 

Έχετε διαμέρισμα προς πώληση; Έχουμε αγοραστές!

 

Πώς αντιμετωπίζουμε την κατάσταση;

To να καταγράφεις ένα πρόβλημα δεν είναι πότε από μόνο του αρκετό, η λύση προϋποθέτει προσαρμογή στις τρέχουσες συνθήκες, διαφορετική προσέγγιση, δράσεις.  Στο CityValue Real Estate, η τεχνολογία είναι ένας από τους άξονες που ήδη έχουμε εστιάσει από το ξεκίνημα μας.  Μας επιτρέπει να εργαζόμαστε με πολύ διαφορετικούς τρόπους και απομακρυσμένα, πολλές φορές εκμηδενίζοντας αποστάσεις και χρόνους.

 

Digital oriental

Ως προτεραιότητα έχουμε θέσει την αναβάθμιση της online παρουσίας μας, καθώς πραγματικότητα ότι τις προηγούμενες εβδομάδες οι υποδείξεις ακινήτων είχαν ελαχιστοποιηθεί. Η online – digital παρουσία και αλληλεπίδραση όμως συνέχιζε και συνεχίζει και κινείται. Η επιβράβευση έρχεται μέσα από τα αρκετά αιτήματα ενδιαφέροντος στην ιστοσελίδα μας. Θεωρούμε ότι τα αιτήματα που πραγματοποιήθηκαν- πραγματοποιούνται όλη αυτή την περίοδο, αποτελούν μια καλή ευκαιρία προετοιμασίας του εδάφους και φιλτραρίσματος δυνητικών πελατών. Η προετοιμασίας είναι πολύ σημαντική, ώστε όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, τα Leads να μετατραπούν σε πωλήσεις.

 

Online Καταχώρηση

Έχουμε ήδη προετοιμάσει και θέσει σε λειτουργία την online Καταχώρηση ακινήτου στην ιστοσελίδα μας, πληροφορίες και οδηγίες σχετικά με αυτό μπορείς να αναζητήσεις ΕΔΩ!

Επιπλέον, σχεδιάζουμε την προσθήκη εικονικής παρουσίασης (Virtual Tour 360) και σχεδίου κάτοψης στην παρουσίαση ακινήτου, όπως επίσης και μελετάμε το ενδεχόμενο προσθήκης επιπλέον γλωσσών στην ιστοσελίδα μας, ενώ είναι ήδη μεταφρασμένο σε Αγγλικά, Τουρκικά και Κινέζικα.

 

Ανάπτυξη συνεργασιών

Επιδιώκουμε και αναπτύσσουμε συνεργασίες με μεσιτικά γραφεία και agent του εξωτερικού αυξάνοντας έτσι το δυνητικό κοινό και μειώνοντας το χρονικό διάστημα για την πώληση του ακινήτου. Σε περίπτωση που μας αναθέσετε κατ’ αποκλειστικότητα την πώληση του ακινήτου σας, αυτό θα προωθηθεί άμεσα στο υπάρχον δίκτυο επαφών, σε συνεργάτες μας, εντός και εκτός συνόρων.

 

Με τις παραπάνω δράσεις εμείς και οι συνεργάτες μας, προσαρμοζόμαστε στην τρέχουσα δύσκολη συγκυρία, αναζητούμε λύσεις και συνεχίζουμε να πετυχαίνουμε αποτελέσματα. Επικοινωνήστε μαζί μας για την ανάθεση του ακινήτου σας, τηλεφωνικά στο 6976 584 009 και μέσω email: info@cityvalue.gr.

Σύγκριση ακινήτων

Σύγκριση
Αναζήτηση
Επιπλέον χαρακτηριστικά