fbpx

Γιατί οι Κινέζοι αγοραστές επενδύουν στην Ελλάδα;

Γιατί οι Κινέζοι αγοραστές επενδύουν στην Ελλάδα

Γιατί οι Κινέζοι αγοραστές επενδύουν στην Ελλάδα;

Οι Κινέζοι αγοραστές έβγαλαν από το τέλμα πολλά ακίνητα που είχαν μείνει στα αζήτητα τη τελευταία δεκαετία και αυτό είναι αναμφισβήτητα μια πραγματικότητα. Όπως επίσης, πραγματικότητα είναι οι έντονα αυξητικές τάσεις που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η αγορά διαμερισμάτων και μονοκατοικιών, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, από Κινέζους επενδυτές.

👉 Ενδιαφέρεστε για την Πώληση ακινήτου σε Κινέζους αγοραστές ;

Η αγορά ακινήτου στην Ελλάδα μπορεί να δώσει σε έναν επενδυτή τη λεγόμενη Χρυσή Βίζα (Golden Visa) για τη χώρα – και μαζί με αυτήν, ένα εισιτήριο για σχεδόν παντού στην Ευρώπη. Η αλήθεια είναι ότι το ελληνικό κράτος προσφέρει ένα από τα πιο φθηνά πακέτα Χρυσής Βίζας στην Ευρώπη. Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα είναι μια από τις λίγες που έχουν απομείνει στην Ευρώπη που δεν έχουν επανακάμψει από την οικονομική κρίση του 2008.

Υπάρχει η πεποίθηση ότι τα χειρότερα έχουν τελειώσει και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να επωφεληθεί κάποιος από τις χαμηλές τιμές. Η ιδιοκτησία στην Ελλάδα είναι φθηνή , γι’ αυτό και το ενδιαφέρον από Κινέζους αγοραστές αυξήθηκε κατακόρυφα την τελευταία διετία. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ένα σημαντικό κεφάλαιο που αλλάζει τα δεδομένα στην ελληνική κτηματαγορά.

Οι σχέσεις Ελλάδας – Κίνας

Οι προοπτικές επένδυσης από την Κίνα είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρες. Η πώληση ακινήτου σε Κινέζους αυξάνεται συνεχώς και με ταχείς ρυθμούς. Η τοποθέτηση της κινεζικής COSCO στο λιμάνι του Πειραιά ήταν το έναυσμα για την προσέλκυση των Κινέζων επενδυτών. Από τότε όλο και περισσότερες επενδύσεις γίνονται στη χώρα μας. Άλλωστε η θέση της Ελλάδας με τα σημαντικά γεωπολιτικά πλεονεκτήματα έχει καταφέρει να προσελκύσει κινεζικές επενδύσεις και στους τομείς των διεθνών μεταφορών και της ενέργειας. Ως αποτέλεσμα άνοιξαν νέες θέσεις εργασίας και αναβαθμίστηκε η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Από την εποχή του Μάρκο Πόλο, που έθεσε τις βάσεις για το «δρόμο του μεταξιού», οι σχέσεις Ελλάδας και Κίνας αναπτύχθηκαν όταν η Κίνα έσπασε το τείχος του απομονωτισμού της με τη νέα εξωτερική της πολιτική. Η Ελλάδα στέλνει προϊόντα όπως λάδι, κρασί, μέλι, βότανα και επεξεργασμένα προϊόντα διατροφής γιατί οι Κινέζοι αγαπούν ιδιαίτερα την υγιεινή διατροφή. Παράλληλα Κινέζοι αγοραστές εκφράζουν το ενδιαφέρον τους για μικρές ή μεσαίες βιομηχανίες επεξεργασίας τροφίμων.

Στο τουρισμό η προτίμησή τους για τα νησιά του Αιγαίου είναι σε υψηλό ποσοστό. Γενικά επιλέγουν περιοχές που είναι οργανωμένες, βρίσκονται κοντά σε αεροδρόμια και που μπορούν να φιλοξενήσουν μικρές τουριστικές κινέζικες «παροικίες».

Τρέχουσα κοινωνικοπολιτική συγκυρία

Το τελευταίο διάστημα, ορισμένες αποφάσεις της Κινεζικής κυβέρνησης έχουν πυροδοτήσει θύελλα αντιδράσεων στη νεολαία και φοιτητική κοινότητα του Χονγκ Κονγκ. Στην πρώην Βρετανική αποικία και σημερινή αυτόνομη περιοχή που τελεί “θεωρητικά” υπό την διπλωματική και στρατιωτική διοίκηση της Κίνας είναι εξαιρετικά δύσκολο να δεχτούν τον περιορισμό ελευθεριών και τις αυταρχικές ιδέες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Οι συχνές διαδηλώσεις, οι αιματηρές συγκρούσεις και η αβεβαιότητα που προκαλεί η σημερινή κατάσταση οδηγεί αρκετούς από τους ομολογουμένως οικονομικά εύρωστους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ να επενδύσει στην Ελλάδα. Οι συγκεκριμένη μερίδα των αγοραστών απο την Κίνα, ειναι και αυτή που συνήθως εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Είναι οι Κινέζοι αγοραστές που δεν περιορίζονται αποκλειστικά στην δαπάνη των 250.000 ευρώ που απαιτούνται για την χρυσή βίζα. Είναι πρόθυμοι να επενδύσουν περισσότερα χρήματα προκειμένου να αγοράσουν ένα “ακριβό” ακίνητο.

Τι ακίνητα προτιμούν οι Κινέζοι αγοραστές;

Οι προτιμήσεις των 👉 Κινέζων αγοραστών για ακίνητα ποικίλλουν. Οι συνταξιούχοι προτιμούν διαμερίσματα ή μεζονέτες κοντά στη θάλασσα στα νότια προάστια. Οι οικογένειες με παιδιά αγοράζουν διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας ή σε περιοχές με σταθμό του μετρό. Εγγράφοντας τα παιδιά τους σε αγγλικά ή αμερικάνικα σχολεία, παραμένουν στην Ελλάδα και ο πατέρας πηγαινοέρχεται στο Πεκίνο για τις δουλειές του. Είναι θέμα γοήτρου άλλωστε για πολλούς εύπορους Κινέζους να διαθέτουν άδεια διαμονής σε μια χώρα της Ευρώπης.

Οι Κινέζοι αγοραστές ακινήτων επενδύουν επίσης σήμερα σε κατοικίες στην Ελλάδα για να είναι σε θέση να τις εκμεταλλευτούν οικονομικά. Όλο και περισσότερα κτίρια αγοράζονται για να δημιουργήσουν συγκροτήματα μικρών κατοικιών που υπάγονται στη λογική του airbnb. Με αυτό το τρόπο αλλάζει και αναβαθμίζεται το τουριστικό προφίλ της Αθήνας!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ YOUTUBE

Στο Μεσιτικό Γραφείο CityValue Real Estate αναλαμβάνουμε με επιτυχία την προώθηση του ακινήτου σας. Θα χαρούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας για οποιαδήποτε απορία ή προβληματισμό και να συζητήσουμε μαζί σας σχετικά με μια πιθανή συνεργασία για την ανάθεση του προς πώληση ακίνητου σας.

Σύγκριση ακινήτων

Σύγκριση