fbpx

Αυθαίρετα: Τα 5 βασικά σημεία του νέου Νόμου

Αυθαίρετα: Τα 5 βασικά σημεία του νέου Νόμου

Ο νέος νόμος έρχεται για να κλείσει τον κύκλο των νομοθετημάτων τακτοποίησης αυθαιρέτων που είχε ξεκινήσει το 2010 και έρχεται σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, διατηρώντας αυστηρά την «κόκκινη γραμμή» της 28ης Ιουλίου 2011 ως ημερομηνία μετά την οποία αυθαίρετες κατασκευές δεν μπορούν να τακτοποιηθούν.
Υπενθυμίζεται ότι ο τρέχον νόμος ισχύει έως τις 8 Οκτωβρίου 2016.

Πλέον η προσπάθεια που γίνεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος επικεντρώνεται στη λύση διάφορων πρακτικών προβλημάτων που εμποδίζουν χιλιάδες ιδιοκτήτες να τακτοποιήσουν τα ακίνητά τους παρά την επιθυμία τους, δημιουργώντας παράλληλα κόλλημα σε πολλές διαδικασίες.

Μηχανικοί και Συμβολαιογράφοι βρίσκονται πολλές φορές στη δυσάρεστη θέση να ενημερώσουν τους πελάτες τους ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν την τακτοποίηση καθώς ο τρέχον νόμος (ν.4178/13) δεν προβλέπει τη ρύθμιση κάποιων αυθαιρεσιών με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό των εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησιών σε αγροτεμάχια (εκτός σχεδίου).

Αποτέλεσμα αυτών των κολλημάτων ήταν η αδυναμία πολλών ιδιοκτητών να πουλήσουν ή να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους τα ακίνητα ή οι κληρονόμοι να μην μπορούν να κάνουν αποδοχή κληρονομιάς.

Τα βασικά σημεία του νέου Νόμου

1. Παρατηρητήριο Δομημένου Χώρου:

Έρχεται για να βοηθήσει το έργο των Πολεοδομιών που αδυνατούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες ελέγχου της υφιστάμενης και νέας δόμησης ως αποτέλεσμα και του σοβαρού προβλήματος στελέχωσης από Μηχανικούς. Οι πληροφορίες αναφέρουν μεταξύ άλλων και τη χρήση της νέας τεχνολογίας όπως λήψη αεροφωτογραφιών με drones κ.λπ.

2. Απλοποίηση έκδοσης αδειών δόμησης:

Στο νόμο θα προβλέπεται η απλοποίηση της έκδοσης των αδειών δόμησης καθώς και η βελτίωση των διαδικασιών ελέγχου δημιουργίας νέας αυθαίρετης δόμησης που πάντως την τελευταία τριετία λειτουργεί αρκετά επιτυχημένα με το μοντέλο του μητρώου ελεγκτών Δόμησης που αποτελείται από πιστοποιημένους ιδιώτες Μηχανικούς. Πλέον ο φάκελος της Άδειας Δόμησης με τις μελέτες και τα σχέδια θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στις Πολεοδομίες και θα παίρνει άμεσα Αριθμό Άδειας έχοντας τη δυνατότητα ο ιδιοκτήτης με ευθύνη και του Μηχανικού να προχωρήσει στην κατασκευή άμεσα. Η Πολεοδομία μέσα σε 15 ημέρες θα ελέγχει το Τοπογραφικό και το Διάγραμμα Δόμησης και θα ακολουθείται η διαδικασία που ισχύει και σήμερα με του κληρωτούς Ελεγκτές Δόμησης.

3. Ταυτότητα Κτιρίου & Τράπεζα Γης:

Στον νόμο θα υπάρχει αναφορά τόσο για την Ταυτότητα Κτιρίου όσο και για την Τράπεζα Γης, με την ενεργοποίηση του τελευταίου να ανοίγει το δρόμο για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης. Αυτά τα δύο εργαλεία θα λύσουν πολλά προβλήματα και θα δώσουν τη δυνατότητα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες που τακτοποίησαν τα ακίνητά τους, να λάβουν οριστική απαλλαγή από την κατεδάφιση (σήμερα υπάρχουν κατηγορίες που τακτοποιούνται για 30 χρόνια).

4. Τακτοποίηση εκτός σχεδίου εξ αδιαιρέτου αυθαίρετων κατασκευών:

Με τον νέο νόμο υπάρχει η πρόθεση να δίνεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κατοικιών που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου να τακτοποιούν το αναλογούν ποσοστό τους χωρίς να απαιτείται υποχρεωτικά η συναίνεση των λοιπών ιδιοκτητών, πράξη που με τον ισχύων σήμερα νόμο δεν μπορούσε να γίνει, ή γινόταν λανθασμένα καθώς απαγορεύεται η κατάτμηση αγροτεμαχίων.

5. Επιτάχυνσης πολεοδομικών σχεδίων:

Αφορά στην κατάρτιση πολεοδομικών σχεδίων που μέχρι σήμερα χρειάζονταν έως και τριάντα χρόνια για την ολοκλήρωσή τους. Ο στόχος πλέον είναι η ολοκλήρωση να μην ξεπερνά τα δέκα χρόνια.

Το άρθρο περιλαμβάνει πληροφορίες από την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”

Σύγκριση ακινήτων

Σύγκριση